Nem beszélhetünk egységes Ju-Jitsu harcművészetről vagy Ju-Jitsu sportról, melynek magyarázatát annak fejlődéstörténetében találjuk.
A különböző Jitsu iskolák tanítottak kardforgatást, íjászatot, lándzsavívást és pusztakezes önvédelmi fogásokat is, így a Jitsut (helyesen Jutsut) tekinthetjük egyfajta gyűjtőfogalomnak.

Mára több 100 különböző iskola, stílus létezik, különböző felfogásokkal, hangsúlyokkal, de a legtöbb irányzatban jelen van a japán harcművészetek egyetemes erkölcsi szellemiségének tisztelete, megőrzése. A Jitsu eszköztára rendkívül sokrétű, megtalálhatóak benne a hatékony pusztakezes, eszközökkel, illetve azokkal szembeni önvédelmi technikák, a különböző ütő-, rúgó- technikák, földrevitelek, dobások, kulcsok, rögzítések, feszítések, elvezetés technikák, valamint a földharc.

Ez a komplexitás és széles technikai repertoár tette alkalmassá a Ju-Jitsut, hogy a rendvédelmi erők kiképzési anyagának egyik pillére legyen. A rendőrség, a TEK vagy a Honvédség kötelékében számos Jitsu mester oktatja ezeket a technikákat, fogásokat.

Magyarországon az 1980-as években jelent meg először a Ju-Jitsu sok más harcművészet mellett.

Az MSJJSZ jelenlegi formájában 2016 óta létezik, de Ju-Jitsu jellegű versenyeket az 1990-es évek óta szervezetek a hazai egyesületek.

A brazil jiu-jitsuként emlegetett földharc specifikus jitsu irányzat a 2000-es években indult el hódító útjára hazánkban. A Jitsu ezen irányzata erős kompetitív jelleggel bír, aminek köszönhetően mára komoly versenyzői bázis alakult ki a földharcot kedvelők körében.

2016 a hazai Ju-Jitsu sportélet egyik fontos mérföldköve, hiszen ekkor nyerte el a szervezet szakszövetségi státuszát és így tudott csatlakozni a JJIF kötelékébe, mellyel megnyílt az út a nemzetközi versenyzés felé. Az első nemzetközi tornán Szekeres Ákos mester kategóriájában Európa-bajnok lett, az első junior világbajnokságon Tóth Anett arany-, míg Tóth Zoltán ezüstérmet szerzett. Szűcs Kristóf a sportág történetében első magyarként vehetett részt a Világjátékok Ju-Jitsu versenyein és saját kategóriájában ezüstérmet, míg Open kategóriában aranyérmet nyert.

A korai sikerek hatalmas lendületet adtak a sportág hazai fejlődésének, de az eredményesség is folytatódott, hiszen az elmúlt 4 évben 39 érmet hoztak haza versenyzőink, melynek 80 %-át utánpótlás korú sportolók gyűjtötték.

Bízunk benne, hogy a koronavírussal folytatott harc megvívását követően újult erővel folytathatjuk a megkezdett utat és újabb sportsikereknek örülhetünk majd!