JÓ ÚTON A NEMZETKÖZI JJIF VERSENYEK FELÉ

331

Biztosan több mint 200 dan övfokozattal bíró ju-jitsu, kempo és judo mester volt jelen a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség hétvégi vezetői tréningjén.

Az országunkat képviselő új sportági szakszövetséget a MOB február 16.-án vette tagnyilvántartásba, így mindenki számára egyértelművé vált, hogy az állóharcot és dobásokat egyaránt használó harcosok számára a MSJJSZ formájában az egyetlen legális és államilag támogatott kapu nyílt talán meg a NOB-nál is nagyobb szervezet, a SportAccord világversenyeinek tatamijára.

A Nemzetközi Ju-jitsu Szövetség, a JJIF szabályrendszerének demonstrálását sportbaráti alapon a Szerb Ju-Jitsu Szövetség nagymestere és szövetségi kapitánya, Kopasz János Úr, ju-jitsuban és judoban egyaránt 6 danos mester, “Continental A” fokozatú nemzetközi bíró, valamint a szerb válogatott több danos fiatal bajnokai, Ivan Della Croce, Timon Čikoš és Dávid Kopasz vállalták és tartottak vérprofi bemutatót a Duo System és Fighting verseny kategóriák összes pontszerzési és minden apró buktatóját is részletesen ismertetve. Személyükben példamutató morális és etikai tartású sporttársakkal bővült a sportszövetségünk baráti köre.

A nem mindennapi esemény rangját emelve, tiszteletét tette vasárnap Jászberényben a MOB alelnöke is, dr. Mészáros János Úr, 7. danos karate mester, a Nem Olimpiai Sportok Osztályának vezetője, a Karate Szövetség elnöke.

Előadásában az új szakszövetség jogait, kötelezettségeit és jövőbeni nagy lehetőségeit egyaránt ismertette. Az állami támogatások, a MOB támogatása és a kollegiális küzdősport szervezetek összefogása révén a MSJJSZ már a 2017-es Világjátékokra is összeállíthatja a magyar válogatottat. Elmondása szerint a 2024-es tokyoi olimpiára a karate ideiglenes felvételt nyert és várhatóan 2028-ra, azaz 12 év múlva a Ju-Jitsu is olimpiai sporttá válik, éppen mire az új szövetség kinevelheti a mai kezdő, haladó gyerekekből a leendő olimpiai és világbajnok generációt. A küzdősportok között a szabályrendszere és minden stílust magába integráló technikai repertoárja miatt a versenyek lelátóiról is leglátványosabb küzdősportnak aposztrofálható „jitsu” erősödő támogatását jelzi egyértelműen az a tény is, hogy a sportág nemzetközi szervezete, a JJIF Brüsszelből még gazdagabb vidékre, az Arab Emirátusok fővárosába, Abu Dhabiba költözik, ahol a top kategóriás tenisz meccsek díjait lassan elérő színvonalú díjazású nemzetközi Grand Slam és VB versenyek szervezése indult meg.

A praktikus szemléletű és harcos férfiak által vezetett arab világ hamar átlátta a „jitsu” célszerű használhatóságát és nemes egyszerűséggel bevezették iskolai tananyagnak. Az arab és kinn élő külföldi gyerekek tornaórák keretein belül tanulják az esést, önvédelmet. (csak zárójelben, de nem mellékesen: Valljuk be, ezt nem ártana idehaza sem megtenni, hátha sikerülne megállítani a felnövő generáció számítógép központú, sportellenes elpuhulási tendenciáit…és ezzel együtt erősíteni a nemzetünk túlélési esélyeit…)

Az egyik legerősebb és legrégebbi hazai gendai ju jitsu iskola, a 10. danos Kelemen István soke vezetése alatt álló Kelemen ryu képviseletében shihan Seres Károly szövetségi kapitány és két fiatal versenyző jelenléte pecsételte meg a Mesterrel, valamint shihan Kovács Attilával és sensei Páll Tiborral lefolytatott csatlakozási tárgyalások eredményét. Egységben az Erő!

A föderációba szintén becsatlakozott Max Carvalho vezetésű Gracie Barra brazil jitsu szövetség képviseletében Posta Balázs és Horváth Imre mesterek mutatták be a JJIF szabályrendszerében működő földharc, a newaza szabályait és pontot érő technikáit. A tradicionális japán jitsu iskolák idősebb mesterei ámulva nézték a „földön” brillírozó „földharc specialisták” elképesztően gazdag arzenálját és dinamikus mozgáskultúráját.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a hazai ju-jitsu több évtizedes állóvizének gátjait a sors sikeresen áttörte és a sportág becsatlakozott a nemzetközi főáramlatba, amit most már mindenki egyöntetűen támogat és tudásával erősít. Példátlan a magyar jitsu, kempo, judo és karate szervezetek összefogása annak érdekében, hogy a dr. Gulyás Richárd jogász, közgazdász (egykori rendőr nyomozó alezredes), jitsu és kempo mester személyében a szövetség elnöksége által a jogszerűség, igazságosság és sportbaráti tisztelet keretei között elkezdett munkát segítve támogatják a feltörekvő magyar föderációt sikerre vinni. Várjuk olyan szakemberek jelentkezését, akik szeretnének részesei lenni a sikernek, építeni a jövőt és effektív társadalmi munkájukkal részt venni a szakszövetség bizottságaiban.

A szakszövetség kapui nyitottak a nemzetközi versenyzésre vágyó versenyzőket kinevelni vágyó, bármilyen tradicionális vagy modernizált, hybrid ju-jitsu, kempo vagy egyéb stílusú, állóharcot és/vagy földharcot oktató küzdősport klub, egyesület, szervezet, szövetségek számára, akik a becsatlakozás révén eredményeik alapján állami támogatásra is jogosultságot nyerhetnek. Havi 2000 forintot talán megér „egy kulcs a nemzetközi tatamihoz” vezető ajtóhoz. smiley