Nemzetközi Ju Jitsu bírókat avattak Párizsban

324

Történelmet írtunk a 2017. évi Páris Grand Slam Sport Jiu jitsu versenyen.

A Párizs Grand Slam Ju jitsu Open verseny Európa egyik legnagyobb nemzetközi versenye, amire a világ minden tájáról érkeznek válogatott versenyzők. A verseny nagyságát híven mutatja, hogy a küzdelmek 5 tatamin, 850 nm-en két napon keresztül folyamatosan zajlottak. A Sport Accord tagsággal rendelkező Ju Jitsu International Federation (JJIF) nagy hangsúlyt fektet a tagországi szakszövetségek bíróinak képzésére.
A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség ( www.jujitsusport.hu) részről három fő vett részt az eseményen, Hullám Dénes, Ziegler Csaba és Dudás Péter. Mindhárman vizsgázni érkeztek Franciaország fővárosába. Tudásukról, mindhárom nemzetközi versenyszámban, a Fighting system (állóharc és földharc kiskesztyűben), Ne Waza ( brazil jiu jitsu földharc) és Duo System ( páros önvédelmi bemutató) adtak számot, először a versenyszámonként tartott 1-1 órás elméleti vizsgán. Majd ezt követően a versen mindkét napját végig a tatamin töltötték bíróként, ez volt a vizsga gyakorlati része, melyet a JJEU szakértői ellenőriztek és értékeltek.
A verseny végén született meg a hivatalos eredmény. Bár a versenyszámok eléggé eltérő szaktudást feltételeznek, mivel például a brazil jitsu-s grapplerek ritkán jó állóharcosok, a magyar szakemberek sokrétű tudását igazolta, hogy bíróink, nagyon nehéz vizsgáztatás eredményeként mindhárom hivatalos JJIF versenyszámból nemzetközi (Continental) fokozatot szereztek!!! Ezzel a Magyar Sport Ju jitsu Szakszövetség sporttörténelmet írt, ugyanis a hazai ju jitsu sportnak még sosem voltak nemzetközi bírói.
A nemzetközi versenynaptár szerint erre szükségünk is lesz, hiszen a JJIF versenyévad 5 kontinensen zajlik és úgy van megszervezve, hogy minden kontinensről legalább két kvótaszerző nagy verseny VB, EB, Grand Slam, Open elérhető legyen gyerekek, kadetek, juniorok és felnőttek számára.
A Szakszövetség az idei versenyévadban már U18 ne waza világbajnokot és U15 fighting bajnokokat ünnepelt, ahogyan nagy várakozással tekintünk a sportág olimpiájának számító, idei World Games világjátékokra, ahol hazánk jitsu-sait Szűcs Kristóf versenyzőnk képviseli majd a Nemzeti Versenysport Szövetség olimpikonoknak kijáró teljeskörű támogatását élvezve edzőjével, Max Carvalho mesterrel együtt. Kinyílt a világ a magyar jitsusok előtt!
A rendkívül divatossá és az Emirátusokba költöző nemzetközi szövetség által nagyon szponzorálttá tett küzdősport vezető bírói ezen a hétvégén vasárnap, május 7-én Dunakeszin 50 fős bírói tanfolyamot hírdet. Várunk minden magasabb övfokozattal rendelkező mestert és haladó övfokozatú mesterjelöltet, aki szeretne idővel a nemzetközi profi versenyeken is bíráskodni.

Jelentkezés Ziegler Csaba senseinél ( chiryu.hungary@ gmail.com)