Jiu jitsu U15 Világkupa és Balkán Open Montenegró, 2017. szept. 22-24. – versenybeszámoló

329

Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy a Montenegróban rendezett Jiu jitsu U15 Világkupán és Balkán Open versenyen szövetségi kapitányaként vezethettem a magyar jiu jitsu válogatottat.
A verseny nagyságát mutatja, hogy 21 ország majdnem 500 versenyzője jelent meg. A magyar csapatot 7 sportoló, 3 edző és jónéhány lelkes szülő képviselte.

És történelmet írtunk!!!

Már az első napon elkezdődtek azok a küzdelmek, melyben hazánk versenyzői is érintettek voltak. Dudás Virág a Marcali MVSZSE versenyzője Fighting System U15 versenyszámban, 63 kg-os súlycsoportban lépett tatamira. Bár első mérkőzésén nem sikerült győzelmet aratnia, de a vigaszágon, az ellene felvonuló különböző országokból érkezett válogatott versenyzőket küzdelemről küzdelemre egyre nagyobb magabiztossággal győzte le. A bronzéremért vívott küzdelemben az orosz, nagy rutinnal és erővel rendelkező ellenfelét szinte lesöpörte a tatamiról. Így hazánkból elsőként szerzett érmet Fighting System versenyszámban Világversenyről. Szívből gratulálunk Dudás Virágnak és mesterének Nagy Róbertnek.

Ugyan ezen a napon tatamira lépett a BBME növendéke, Muzsai Nimród is Fighting System versenyszámban a 45 kg-os súlycsoportban. Bár ereje és felkészültsége alapján méltán vártunk dobogós eredményt tőle, sajnos már az első fordulón olyan rutinos versenyzőt fogott ki, aki gyakorlata alapján taktikai előnyben volt, így első küzdelmét, bár csekély pontkülönbséggel, de elvesztette. A második küzdelme szintén nagy harcot hozott, és hasonlóan fejeződött be, mint az első.
A második napon megint két versenyzőnk indult harcba az egyre tüzesebb hangulatba keveredő arénában. Kustos Balázs és Muzsai Huba az U12 korcsoportban mérette meg magát szinten Fighting System versenyszámban.

Kustos Balázs, bár oroszlánként vetette bele magát a küzdelmekbe a 34 kg-os versenyzők között, nem sikerült áttörő sikert elérnie, így helyezés nélkül fejezte be a versenyzést.

Muzsai Huba a BBME versenyzője már okult bátyja előző napi küzdelmein. Mestere, Ziegler Csaba segítségével beépítette taktikájába azokat az elemeket, melyek eredményesebbé tehették munkáját. Nem is állt meg a negyeddöntőig, majd egy kis megingást követően bronzéremmel zárta a versenyt a 46 kg-os súlycsoportban. Gratulálunk a csodálatos eredményhez!

A harmadik napon került a küzdőtérre a legtöbb versenyzőnk. Itt már a Ne waza versenyszám került terítékre. Már reggel hatalmas izgalommal vonult be a magyar csapat az arénába. Aznap lépett tatmira Sípos Dániel két igen tehetséges, és alaposan felkészített versenyzője, Nagy Máté Vajk (55 kg) és Kecskeméti Nimród Dominik (50 kg). A versenyzők életük legnagyobb küzdelmeiket vívták. Küzdelemről küzdelemre hatalmas teljesítményt adtak ki magukból. Erővel, kondícióval és technikával is jól bírták a meneteket, mely dicséri a mesterük által vezetett szakszerű és lelkiismeretes felkészítő munkát, mely megelőzte ezt a szereplést. Sajnos a lépés nem mindig jött ki jól, így kettőjük közül csak Nagy Máté Vajk tudott pontot érő helyezéshez jutni, mégpedig az előkelő 7. helyhez. Ennek ellenére, az ő küzdelmeiket nézve mindannyian büszkén húztuk ki magunkat, hogy egy csapathoz tartozunk.

Még ezen a napon ment harcba a BBME versenyzője, Muzsai Nimród (45 kg) és a Marcali MVSZSE versenyzői, Dudás Virág (63 kg) és Fülöp Rebeka (57 kg).
Muzsai Nimródnak sajnos nem volt jó napja. Bár derekasan állta a sarat a nála jóval nagyobb rutinnal rendelkező versenyzőkkel szemben, de a bírók ideje korán állították le mindkét meccsét, így bírói ítélettel elvesztette azokat.

Fülöp Rebeka, bár szintén korcsoportja legfiatalabb versenyzőjeként lépett tatamira orosz ellenfelével szemben. Már a kezdetekkor látható volt az orosz versenyző sokkal robusztusabb felépítése. Annak ellenére, hogy Rebeka már az elején alulra került a földharc során, ellenfelének 3 perc sem volt elegendő, hogy megtörje a magyar versenyző ellenállását. Így, bár Rebeka ezt a meccset és a következőt is elvesztette, de bebizonyította rátermettségét és elszántságát, mellyel 7. helyen végzett.

Dudás Virág, mintha másolni akarta volna 2 nappal ez előtti küzdelmeinek forgatókönyvét. Bár az ellenfelei változtak, és a versenyszám is átváltott Fighting Systemről Ne Waza Systemre, de küzdelemről küzdelemre ugyan azt a teljesítményt nyújtotta, mint a másik versenyszámban. Sajnos azonban a harmadik helyért vívott csatában nem sikerült bizonyítania, így az 5. helyet szerezte meg.

Összegezve eredményeinket két 3. hely, egy 5. hely, és két 7. hely a mérlegünk, ami nem kis eredmény, ha azt vesszük figyelembe, hogy még csak 1-2 éve lettünk a JJIF világszervezet tagjai.

Bár több dojoból jöttek el versenyzők és edzők a magyar küldöttségbe, de az együtt töltött idő és őszinte beszélgetések egy igazi összetartó csapatot kovácsoltak belőlünk. Ez olyan kötelék, ami sosem fog elmúlni. A mostani eredmények is jól mutatják, hogy Magyarországon is vannak nemzetközi szinten is eredményesen tevékenykedő, sok tudást őrző csapatok, Dojok. Reméljük, hogy a hazánk többi jiu jitsu mestere és csapata is rövidesen csatlakozik versenyeinkhez, hogy tudásuk és tapasztalatuk legjavával gazdagabban még eredményesebben szerepelhessünk a nemzetközi versenyeken.

Ziegler Csaba
alelnök
Képek