Elnöki visszatekintés, 2019

656
Boldog Új Esztendőt Kívánunk!

A december végén tartott ünnepek mindig megfelelő alkalom, hogy mindenki minél több időt töltsön együtt szeretteivel, családjával. Ilyenkor néhány napra magunk mögött hagyjuk az egész éves rohanást és átgondoljuk, hogy hogyan töltöttük az óévet. Mit sikerült megvalósítani az eltervezett feladatokból, mit kell jobban csinálni és milyen új feladatok várnak ránk a következő évben.

Ezt a belső elemzést a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség elnökeként nekem is meg kell tennem és engedjétek meg, hogy megosszak ezekkel kapcsoltban néhány gondolatot.

Ha visszagondolok 2019 évre, akkor először is büszkeség érzése tölt el. Rengeteg, igen felkészült mester vesz körül a tagszervezeteinkben tevékenykedve vagy az elnökségen belül, akiknek sokszor több évtizedes tapasztalata, bölcsessége sokszor ad méltó iránymutatást a jelen vitás kérdéseiben és a jövőre nézve is.

De mi is történt velünk eddig?

A tagszervezeteink száma nőtt és nőtt a versenyzői létszámunk. Nemzetközi szinten egyre több és előkelőbb helyezéseket érünk el. Kiemelten növekszik az utánpótlás korosztályok eredményessége, mely biztató képet ad a jövőbe tekintve.

Már 5 nemzetközi bírónk van, sikeresen mutatkozott be a Magyar Bajnokságon a versenymenedzselésben a Sportdata program és bár csak az év végére érkezett meg, de nyertünk forrást az utánpótlás korú versenyzőink támogatására is. Ezzel anyagi hátterünk is kicsit stabilabbá vált. Az edzőképzés rendületlenül zajlik, újabb 8 végzett kollégát köszönthetünk sorainkban, de a most indult képzésen is 14 fő kezdni meg tanulmányait.

2019. évben számos nagyobb rendezvényt sikerült megrendezni. A JJEU nyári táborának mi adtunk otthont, így Európa számos országának válogatott versenyzői együtt készülhettek és második alkalommal bonyolítottuk le sikeresen a Budapest Open Sport Ju-jitsu Nemzetközi Versenyt. Ezenkívül első alkalommal rendeztük meg a Ju-jitsu Ünnep eseményünket is, ahol közel 200 ember vett részt a közel 20 oktató vezetése alatt.

Itt egy kicsit szeretnék lassítani a felsorolásban, ugyanis egy nagyon fontos dolog kibontakozása kezdődött meg. A Ju-jitsu Ünnepén első alkalommal képviseltette magát együtt tucatnyi tradicionális stílus magas szintű mestere a sport ju-jitsu oktatóival, mellyel nem titkolt célunk volt kifejezni a jitsu egységét. Ez történelmi eredmény, melyre méltán lehetünk büszkék mindannyian. Ezért 2020-ban is folytatódni fog a Ju-jitsu Ünnep soroztunk, melyre megint minden jitsukát várunk közös megmozdulásunkon.

2020-ban megint rengeteg feladat vár ránk, melyeket még nem sikerült, vagy nem úgy sikerült megvalósítani, ahogy szerettük volna. Szeretnénk több szakembert bevonni a vezetési és szervezési feladatokba, több szakmai feladatot megoldani, számos, már beígért programot kialakítani és beindítani nemcsak a versenyzők számára, hanem minden tagunk számára. Javítani kell a kommunikációnkon, javítani kapcsolatunkat a tagszervezeteinkkel és még számos pont van, ahol építeni tudjuk Szakszövetségünket.

Még eredményesebben kell bemutatni tevékenységünket azoknak az egyesületeknek, dojoknak, akik még nem tagjaink. Fontos mindenkivel megértetnünk, hogy a szakszövetség nem csak a versenysporttal, hanem az egész jitsus társadalom érdekeivel foglalkozik. Fontos kiemelnem, hogy az egyes stílusok önállósága akkor őrizhető meg hosszú távon, ha együtt határozzuk meg a jövőnket, az együttélés szabályait. De ez csak akkor lehetséges, ha minden jitsut gyakorló egyesület a tagszervezetünké válik és részt vesz ebben a munkában.

Mint látható, a ránk váró feladatok hosszú sorát tudnám még felsorolni, melyek jelentős részben nem oldhatók meg egy év alatt, így szükségünk van a bizalmatokra továbbra is, hogy mind 2020-ban, mind az azt követő évek alatt is hasonló ütemben tudjunk dolgozni, mint 2019-ben.

Mindannyian tudjátok, a fent felsorolt eredmények mögött nagyon sok ember megfeszített munkája van, melyet sokszor erőn felül végeznek el. Itt szeretném megköszönni mindenkinek, aki ebben részt vállalt, hogy szabad idejét, energiáját áldozta és sokszor anyagi áldozatot is vállalt azért, hogy ezek az eredmények megszülessenek. Gondolok itt mindenkire, aki bármely feladat végrehajtásában részt vett akár elnökségi tagként, akár bármely eseményünk legkisebb előre mozdítójaként. Ha összeadjuk, ez akár 100 ember összehangolt közreműködését is jelenti. NAGYON KÖSZÖNÖM!

Ahogy nagyon köszönöm minden versenyzőt nevelő egyesület és a benne dolgozó mester munkáját, valamint a szülőkét, akik nélkül a legtehetségesebb versenyzőink sem jutnának el edzésre, versenyre.

Az előző sorokból jól látható, hogy mennyi ember életét befolyásolja az a munka, melyet együtt végzünk, és hiszek benne, hogy ezt a felelősséget nem véletlenül kaptuk. Minden segítség a hazai jitsut viszi előre, így nincs értéktelen munka. Ezért kérlek benneteket, hogy 2020-ban is vegyetek részt munkánkban, hogy jövőnk minden részletét együtt határozhassuk meg mindenki megelégedésére.

Ezt a gondolatsort lezárva szeretnék mindnyájatoknak nagyon Boldog, Jitsu Eseményekben és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt kívánni 2020 évre is!

                                                                                           Ziegler Csaba
MSJJSZ Elnök

Boldog Új Esztendőt Kívánunk!