Elnöki gondolatok és köszöntő 2021. évre

148
Pyramid of glasses of champagne, bottle and goblet.

Minden évben ez a legjobb időpont, hogy kicsit visszatekintsünk és számba vegyük az előző évünk történéseit. 2020 nem lesz piros betűkkel bejegyezve jitsu-történelmünk naptárába.

Nehéz év volt mindannyiunk számára. A Covid-19 járvány teljesen tönkre tette egyesületeink sportéletét ugyanúgy, mint a nemzetközi és hazai versenyeinket. Sokan megfertőződtek, karanténba kerültek, bezártak termeik hónapokra. A Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség elnökségeként folyamatosan próbáltuk a legjobb döntéseket meghozni ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudjanak működni egyesületeink, a lehető legkisebb kár elszenvedése mellett és hogy minél felkészültebben vághassunk neki a 2021. évnek.

Hivatalosan 2015. októberében ruházták fel szervezetünket szakszövetségi jogosultságokkal. Viharos 5 év volt és a jubileum is arra sikerült a járvány árnyékában, így nem az ünneplésé a főszerep. Elnökként viszont feladatom, hogy megpróbáljam megrajzolni azt a jövőképet, amely a szakszövetség szereplét világosan kirajzolja mindannyiunk számára a jitsu-világ fejlődésében.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a szakszövetségnek közös érdekvédő szervezetként lépjen fel a tagjai, tagszervezetei érdekében. Ez most sincs másképpen és úgy néz ki, a kormányzat is hasonlóképpen gondolkodik, ezért köti az edzéslátogatást járvány idején is versenyengedélyhez.

A jitsu történelmét tekintve mindig a megújulásé volt a főszerep, ez láthatóan a jövőben is így lesz. Az elmúlt időszakban fellelhető volt az a gondolkodásmód, melyben mindenki csak a saját érdekének gyors kielégítését tartja szem előtt, nem törődve a hosszú távú következményekkel. De vajon sikeres volt ez? Vagy csak ellenségeket sikerült nagy számban szerezni? Ezt a jövő fogja megmutatni.

De ehhez képest a közös érdek nem a jitsu szeretete? Ez a legnagyobb közös nevezőnk is, melyhez mindannyian hűségesek vagyunk életünk végéig akár harcművészetként, küzdősportként vagy önvédelmeként gyakoroljuk. Akkor miért ne becsülhetnénk annyira, hogy tagként veszünk részt a szakszövetség munkájában? Hiszen itt minden adott a jövő megalapozásához. Minden tag, akikkel többen vagyunk, az nekünk, a titeket képviselő szakszövetségnek ad új fegyvert a kezébe.

Számos szervezet csatlakozott hozzánk ez év folyamán is, de ennél még fontosabb, hogy hány tagot regisztrálnak be hozzánk. Nehéz azt mondanunk egy tárgyaláson, hogy 600 taggal erős szervezet lennénk tudva, hogy 5-8 ezer tagunk is könnyedén lehetne.

Nehéz részt vennünk országos oktatási programokban úgy, hogy nem tudjuk, hogy melyik településeken ki oktat és mit tudnak az oktatók vállalni. Pedig tudnánk népszerűsíteni a jitsut iskolai oktatáson belül, növelni minden Dojo létszámát és máris számos egyéni érdek kaphatna lehetőséget kibontakozni. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint megbízni bennünk, a közös szervezetben.

A magyar mesterek több évtizedes tudása akkora támasz lehet munkánkban, amelyre támaszkodva tovább virágozhat a hazai jitsu minden vonala. Tapasztalatukra hagyatkozva meg tudjuk alapozni a következő évtizedek működési körülményeit, létrehozva azt a közös nevezőt, mely mentén hosszú távon tudunk együtt dolgozni, minközben az egyes stílusok fejlődése minden befolyás nélkül haladhat saját útján. Ennek a munkának a támogatásának szimbóluma, és a jitsu ügyéhez való hűség jelképe az egyéni tagok lejelentése, melyen keresztül közösen járjuk a jitsu útját tovább a jövőben is. Tekintsük ezt 2021. év egyik légfontosabb feladatának.

Soraim befejezéseként kívánok mindenkinek 2021.-re egy Egészségben és Ju-jitsuban Gazdag, Sikeres, Boldog Új Esztendőt a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség nevében!

Ziegler Csaba – elnök