ELISMERŐEN NYILATKOZOTT AZ ELNÖKÜNK

365

A konkrét számadatok ismeretében, és a helyszínen tapasztaltak alapján elégedettségét fejezi ki a Szövetség elnöke.

Dr. Gulyás Richárd Miklós szavait idézzük:

“A nevezési adatokat tekintve elmondhatjuk, hogy kereken 190 fő nevezett, az 5 versenyszámban összesen 306 nevezést adtak le. A 27 egyesület valamennyi versenyzője felkészültségéről tett tanúbizonyságot.

A verseny egy gyakorló rendezvénynek indult, még tavasszal kezdődött meg a szervezése. Úgy gondoltuk, hogy a Szakszövetséggé alakulást követően a nemzeti versenyrendszerünket közelíteni kívánjuk a nemzetközi szervezet, a JJIF szabályrendszeréhez. Az is lényeges szempont volt, hogy az edzők és a bírók ismerkedjenek a szabályrendszerrel, egyfajta “főbróbát” tartsunk a Magyar Bajnokság előtt.

“Evés közben jön meg az étvágy” alapon egyre bővültek a versennyel szemben támasztott elvárások és bővült a keretrendszer is. Arra gondoltunk, hogy hívjuk meg a ju-jitsu társadalom legjavát, tartsunk valódi seregszemlét, mely megmutatja a sportág igazi erősségét, és lássa a publikum a nemzetközi színvonalú versenyzők képességeit.

A közvetlen szervező és tervező munka közel több mint 2 hónapot vett igénybe, de így utólag visszatekintve azt kell mondanunk, hogy minden fáradságunk megtérült, megérte a befektetett energiát!”

Érthető az elnökünk elégedettsége és lelkesedése, hiszen a ju-jitsu társadalom elitje, és más küzdősportolók színe java jelent meg a rendezvényen. Igaz ez a gyermektől kezdve a felnőtt korosztályon át egészen a senior korosztályig minden nevezőre.

Az élvonalbeli harcosok közül olyan kiemelkedő személyiségek is képviselték magukat (a teljesség igénye nélkül), mint Sárközi Róbert MMA Európa Bajnok, Jani István “Káposzta” ketrecharcos, a HFC nehézsúlyú bajnoka, Péter Norbert ketrecharcos, a HFC bajnoka, Laczkó Balázs grappling világbajnok, Bertalan Dezső MMA világbajnok, Szűcs Kristóf brazil jiu-jitsu világbajnok, Lakatos Sándor brazil jiu-jitsu Európa bajnok. Rajtuk kívül számtalan válogatott birkózó, dzsúdós, karatés és más stílust képviselő klub tisztelte meg a rendezvényt.

A küzdelmek 5 versenyszámban zajlottak 4 páston, 20 bíró közreműködésével.

A versenyszámok a következők voltak:
– Gi földharc
– No Gi földharc
– Sport Ju-Jitsu “C” küzdelem
– Sport Ju-jitsu “B” küzdelem
– Sport Ju-Jitsu “A” küzdelem

A laikusok számára nyújt magyarázatot az elnökünk kommentárja:

“A Ju-Jitsu sajátossága, hogy ötvözi az állóharc és a földharc elemeit. Megtalálhatók benne a dzsúdóra, birkózásra, illetve annak egy válfajára, a grapplingre jellemző dobások, és egyéb feszítéses, fojtásos technikák.

A földharc jellegű számokban csak ezeket a technikai elemeket lehet használni.

El kell mondani ugyanakkor, hogy egy jó jitsukának (ju-jitsut gyakorló személy) az ütések és rúgások teljes tárházát is ismernie kell , mely a karatéban, taiboxban, illetve kickboxban lelhető fel leginkább.

Az ún. vegyes küzdelmi számokban az állóharc és a földharc technikák egyaránt megtalálhatók, azokat a szabályrendszer keretein belül maga választja meg a versenyző. Érdekes szokott lenni, amikor két teljesen más felfogású harcos áll egymással szemben. Egy földharcos, és egy állóharcos csatája számos meglepetéssel szokott megörvendeztetni minket.

A vegyes rendszerben, mivel ott ütik és rúgják is egymást, 3 különböző nehézségi fokú divízió van. A bevihető (ütő-rúgó) találatok függvényében van A, B vagy C kategória. Az ún. “C” kategóriában a találatok ereje csak az érintés szintjén működhet. Az “A” kategória a legkeményebb, ott teljes erejű, ún. full contact találatok is megengedettek. Itt előfordulhat KO erejű találat. Ez hasonlít a leginkább a sokak által ismert MMA rendszerre, azonban ju-jitsu ruhában, gi-ben zajlik.”

A verseny során jól lehetett látni a ju-jitsu jellegzetességeit. Kiélezett, látványos küzdelmekkel kápráztatta el a szakértő és a laikus publikumot a rendezvény. Az erőteljes harcosok is képviseltették magukat, de az okos, technikás versenyzők is szép számban csillogtatták tudásukat. Gyönyörű technikai megoldásokban sem volt hiány, mely láttán csettint az ember egyet elragadtatásában.

A legifjabb versenyző 6 éves volt, míg a legidősebb senior versenyző 49.

Az ún. No Gi “OPEN” különdíjas versenyszám igazán látványosra sikeredett. A súlycsoport nélküli kategóriában a Gracie Barra Hungary versenyzői domináltak, akik e versenyszám specilaistáinak mondhatók.

Végezetül dr. Gulyás Richárd elnök záró szavai:

“Összességében kiválóra teljesített mindenki! Gratulálok a szervezőknek, bíráknak, versenyzőknek és felkészítő metsereiknek egyaránt! Külön köszönet Kistelek város vezetésének, egyéb támogatóinknak, és Sípos Dániel sportbarátomnak, aki a szervezésből jelesre vizsgázott.”